Zamestnávatelia sa stále nevedia dohodnúť na minimálnej mzde

04.07.2013 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) – Otázka zvýšenia minimálnej mzdy na rok 2014 je stále nedoriešená.

Predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov sa totiž ani na utorkovom (2.7.) rokovaní Konfederácie odborových zväzov (KOZ) s Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ) a Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) nedohodli na tom, aký minimálny plat by mali zamestnanci dostávať v budúcom roku.

Odborári aj zamestnávatelia preto plánujú predložiť Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR svoje vlastné návrhy. Vláda následne rozhodne o zvýšení minimálnej mzdy na základe valorizačného mechanizmu stanoveného zákonom s tým, že prihliadne aj na predchádzajúce návrhy sociálnych partnerov, ako aj na vývoj čistej priemernej mzdy a produktivity práce.

KOZ navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy v budúcom roku tak, aby v čistom dosahovala aspoň hranicu chudoby na Slovensku, čo je v súčasnosti 315 eur. Preto navrhuje výpočet minimálnej mzdy odvíjajúci sa od tejto sumy, ku ktorej sú pripočítané zdravotné a sociálne odvody, výsledkom čoho je hodnota minimálnej mzdy na úrovni 364,70 eur.

AZZZ s tým však nesúhlasí.

"V súčasnosti vzhľadom na aktuálnu ekonomickú situáciu, keď je vysoká miera nezamestnanosti osobitne u ľudí s nízkym vzdelaním a slabý hospodársky rast, požadujeme zachovanie súčasnej výšky minimálnej mzdy aj pre nasledujúce obdobie. Za posledné roky rástla neprimerane a prejavilo sa to spolu s inými opatreniami na náraste nezamestnanosti," zdôraznil prezident asociácie Rastislav Machunka.

Predstavitelia zamestnávateľov okrem nastavenia výšky minimálnej mzdy rokujú s KOZ aj o možnosti znížiť náklady na prácu pri nízko príjmových zamestnancoch. "To by pri zachovaní celkových nákladov zamestnávateľa mohlo znamenať viac disponibilných prostriedkov pre zamestnanca, napríklad znížením odvodového zaťaženia," dopĺňa Machunka s tým, že v takomto prípade, pokiaľ zostanú zachované náklady zamestnávateľa, sa nebránia zvýšeniu mzdy.
 

Vyberte región